Hoog sensitief persoon

Meer waarnemen van prikkels, een hoog sensitief persoon

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking valt onder de categorie; hoog sensitief persoon. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron.

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel hoog sensitief persoon, ‘Highly Sensitive Person’.

Een hoog sensitief persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor hoog sensitieve personen al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoelig, hoe gevoelig is dat precies? Erg gevoelig! Maar niet te overgevoelig. Want overgevoelig betekent dat er iets te veel is, dat er dus iets mis is met je. Nee! Je bent goed zoals je bent, je bent alleen hooggevoelig. Net als 15% tot 20% van alle mensen en dieren.

De maten zoals XS-S-M-L-XL-XXL variëren erg van waarden. Je zou kunnen stellen dat een hoog sensitief persoon qua gevoeligheid dan boven maat M zit…

Contact

Voor vragen kunt u uiteraard ten alle tijden contact opnemen