Via Limburg – Verliefd op je eigen spiegelbeeld – Anne-Marie Bossers

Verliefd op je eigen spiegelbeeld

VENLO – “Iemand met narcistische trekken is geen monster. Hij is niet per definitie slecht. Hij is nog altijd een mens.” Aan het woord is Anne-Marie Bossers uit Venlo. Als psychosociaal therapeute begeleidt ze slachtoffers van narcisme. Ook verzorgt ze workshops en lezingen.

Door Pieter Duijf

“Het is gevaarlijk om iemand na een observering ronduit een narcist te noemen. Je mag wel zeggen dat iemand narcistische kenmerken heeft of narcistisch gedrag vertoont.”

Narcisme is de term die Siegmund Freud verbond aan deze complexe vorm van persoonlijkheidsstoornis. Het verschijnsel is vernoemd naar de figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus stond afwijzend tegen iedere romantische toenadering. Als straf werd hij verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Narcisten voelen zich verheven boven de rest en zijn voortdurend op zoek naar bewondering en erkenning.

“Narcisme bestaat in verschillende gradaties. Narcisten kennen geen zelfreflectie en hebben een gebrek aan inlevingsvermogen. Vaak komt dat gekunsteld bij hen over. Ze zijn zo geboren. Voor empathie bestaat geen cursus. Zelfreflectie kan daarentegen wel aangeleerd worden. Narcisten dragen geen verantwoordelijkheid en leggen de schuld altijd bij de ander. Het draait om hem, die vooral gaat voor zijn eigen doelen.”

De verhouding tussen mannen en vrouwen met narcistische trekken is ongeveer gelijk en hoe hoger op de maatschappelijke ladder, hoe groter de kans dat je iemand met narcistisch gedrag tegenkomt. “Gek genoeg heb je ze ook nodig om knopen door te hakken en moeilijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld om mensen te ontslaan. Verbaal zijn ze heel sterk, ze zijn ad rem, kletsen de ander gemakkelijk onder de tafel en kramen onzin uit zonder dat je er iets tegenin kunt brengen. De eerste indruk van een narcist is dikwijls charmant, belangstellend, behulpzaam en meelevend Maar dat is gespeeld. Ze hebben verschillende maskers op. Thuis kunnen ze heel anders zijn dan in hun werksituatie. Heel diep van binnen zijn ze heel leeg en onzeker. Een narcist heeft anderen nodig om deze leegte op te vullen.”

Het leven in een relatie met een man of vrouw met een narcistisch karakter kan volgens Anne-Marie uiteindelijk uitermate destructief zijn. “De slachtoffers zijn in veel gevallen zorgzame types, die zichzelf wegcijferen. Het zijn kortom dankbare prooien, maar deze goede eigenschappen vormen ook hun valkuil.”

Slachtoffers van narcisme vormen 80 % van de cliëntenkring van Anne-Marie. “Vroeger was hij helemaal niet zo, krijg ik geregeld te horen. Ik probeer ze te leren, dat ze niet meer door hun partner gekrenkt of geraakt kunnen worden. Narcisten zijn ongrijpbare persoonlijkheden. Het is voor anderen moeilijk te bevatten dat iemand zo is. Ze palmen je in en hemelen je op. Ze blijven echter onvoorspelbaar. Het gedrag kan ineens omslaan en zelfs uitmonden in fysiek geweld als ze hun eigen doel niet kunnen bereiken, want daar gaat het om. Ze liegen en bedriegen. Een dialoog of discussie met ze aangaan heeft geen zin. Het is eenrichtingverkeer. Je krijgt per definitie geen gelijk. Je staat meteen met 1-0 achter. Ze trekken aan en stoten af. Een narcist laat zich niet onderzoeken. Hij mankeert immers niks, is zijn overtuiging.”

Anne-Marie is aangesloten bij Verdwenen Zelf, een netwerk van ervaringsdeskundigen die in het hele land workshops en lezingen geven. Daar komen vragen ter sprake zoals: wat is narcisme, waarom doet een narcist wat hij doet, hoe herken ik een narcist en hoe herken ik het slachtoffer van narcisme? Op zaterdag 20 oktober verzorgt Anne-Marie een lezing bij Boekhandel Koops in de Klaasstraat.  De lezing begint om 14.00 uur. Vanaf 10.00 uur verzorgt Anne-Marie op dezelfde dag en locatie een lezing over hooggevoeligheid. Aanmelden kan via de website www.annemariebossers.nl.